** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

21 augustus 2013

Typisch Thais

(Thailand reisverslag, deel 9)



Wist je dat...

…de temperatuur in de skytrain van Bangkok koelkastwaardig is? Sowieso liepen wij de halve vakantie rond met een airco-verkoudheid, want onze westerse lichamen waren niet opgewassen tegen de continue omschakeling van de hitte buiten en de kunstmatige kou binnen.

…het volume in de bioscopen in Thailand misdadig hard staat? Tijdens de voorfilms hadden we nog het idee dat het een tijdelijk mankement was in de afstelling van het geluid, maar het bleek echt de norm. Vlak voor het vertonen van de film schalt trouwens het Thaise volkslied door de speakers, en dat gebeurt dus ook knoerthard. Vergeet tijdens dit lied niet te gaan staan!

…Thaise mannen die ervoor kiezen om als vrouw door het leven te gaan (zonder daadwerkelijk van geslacht te wisselen), een eigen notatie in het paspoort hebben? Ook wij kwamen regelmatig deze ladyboys tegen. Reza zei op een gegeven moment: 'De mevrouw die ons ontbijt bracht, lijkt wel een meisje, maar is volgens mij een jongen.'

…veruit de meeste toiletten die wij in Thailand troffen, deuren hebben die naar binnen opengaan? Zo ontzettend onpraktisch!

…werkelijk op elke straathoek in Bangkok een '7 Eleven' zit?

…er in veel steden een aparte winkel is voor plastic tuinbeelden van Boeddha? Deze giganten staan mooi bij de altaartjes die in vrijwel elke tuin te vinden zijn.



…de prijs van drankjes extreem laag ligt in Thailand? Een klein flesje water kost 15 baht, wat neerkomt op 36 eurocent. Coca Cola is slechts iets duurder: 20 baht (bijna 50 cent). Opvallend genoeg kwamen we op verschillende menukaarten Coca Cola Light (of Zero) waar je tweemaal zoveel voor moest neertellen dan de gesuikerde variant. Vers fruitsap kun je trouwens voor 90 baht meekrijgen.

…de schappen van de drogisterijen hier vol liggen met huidblekende creme? De Thai zien zichzelf graag een paar tinten lichter dan ze nu zijn.

…alle verhalen die rondgaan over het fantastische eten en de heerlijke massages eigenlijk gewoon waar zijn? We hebben enorm genoten van de briljante combinaties uit de Thaise keuken en de fijne kneepjes van de massagekunst. Qua eten kan het overigens geen kwaad om het expliciet aan te geven als je niet houdt van 'spicy'. Vincent en Viola vergaten dat allebei wel eens, en zaten vervolgens met een loopneus hun bord leeg te eten. 'Another lemon juice, please!'

------------
Thailand is een fijn, goed bereisbaar land met aardige en behulpzame inwoners. Door hun enorme beleefdheid lijken de Thai al gauw wat verlegen en onhandig. Maar juist door die extreem klantgerichte instelling krijg je waar voor je geld, goede service en eerlijke prijzen. De hygiene laat soms wel wat te wensen over: we zagen ratten lopen over straat, we troffen een enkele kakkerlak op de kamer en vele toiletten waren ronduit smerig. Maar de afdronk van onze reis is een hele positieve. Vooral de hartelijkheid, de mooie natuur (strand en jungle) en de fraaie cultuur (tempels en beelden) zullen ons bijblijven.

Liefs, Vincent en Viola

Geen opmerkingen:

Een reactie posten