** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

20 augustus 2013

Jobhoppen in Kidzania

(Thailand reisverslag deel 8)

In het gigantische Siam-winkelcentrum in Bangkok is veel kinderplezier te vinden, zoals binnenspeeltuinen, bioscopen, snoepwinkels en bowlingbanen. Maar het beste stukje amusement dat wij tegenkwamen, was toch wel Kidzania: een overdekte, fictieve stad waar kinderen leren hoe het is om een beroep te hebben en hoe zij met geld om kunnen gaan.Aan elk vakgebied kunnen de kids even snuffelen. Ze krijgen een snelcursus reanimeren, maken een ritje in de ambulance, treffen een zogenaamd flauwgevallen vrouw en knappen haar weer op. Bij de garage trekken ze een overall aan en mogen ze een autoband vervangen. Met een bouwhelm op metselen ze een muurtje, na het instuderen van een goochel-act mogen ze meteen het podium op, bij de dierenarts leren ze omgaan met beesten.Het hoogtepunt vandaag was een kwartiertje brandweer spelen. Na een korte uitleg was er een noodoproep: brand in het hotel! Met loeiende sirenes en veel gejoel reden onze zoontjes in een brandweerwagen vol jonge Aziaten naar de plek des onheils. Daar stonden de richtspuiten al klaar en kon de jeugd lekker los op de fictieve vlammen. Met gezwinde spoed speerden zij terug naar de kazerne, waar de volgende lichting kinderen al stond te wachten.

Vooral de onderlinge samenhang tussen de activiteiten maakt Kidzania een leuke en leerzame ervaring. Zo mag je pas een autorijles nemen nadat je bij de opticien gekeurd bent. Als koerier brengen kids pakketten van winkel A naar winkel B. Ook staan bij het hotelbrandje niet alleen de vuurvechters, maar ook de plaatselijke politie en pers hun werk te doen.

Met de meeste klussen verdien je Kidzaniaanse bankbiljetten, die je vervolgens weer kan uitgeven. Zo besloten Milo en Reza tien minuten te gaan dansen in een discotheek. Verder kochten zij samen een sleutelhanger en boekten zij een spectaculaire klimles. Er was ook de mogelijkheid om een eigen hamburger of sushi te maken.

Ouders spelen tijdens dit uitje overigens een minimale rol. De bank, de winkel, de bouwplaats, de kazerne, het ziekenhuis: vrijwel nergens zijn volwassenen welkom. Zij moeten braaf buiten wachten en de kinderen hun gang laten gaan. Onze jongens waren na een dag jobhoppen totaal uitgeput, maar wij zijn ervan overtuigd dat ze veel geleerd hebben.

Kidzania is een Mexicaans initiatief en heeft inmiddels vestigingen in ruim 15 landen wereldwijd: www.kidzania.com.

1 opmerking: