** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

13 oktober 2013

Land der blinden

Een bizarre, verrassende en leerzame trip. Zo kunnen we een rondleiding in het MuZIEum in Nijmegen het best omschrijven. Je krijgt de kans om een uur lang de wereld te bekijken door de ogen van een blinde. Samen met onze kinderen gingen we het avontuur aan.We betraden een volledig donkere ruimte, waar een vriendelijke stem ons opwachtte. Onze gids, die wij pas na afloop te zien kregen, was zelf blind vanaf zijn twaalfde en vertelde over hoe hij zijn leven leidt zonder zicht en hoe hij een weg heeft gevonden om zijn overige zintuigen in te zetten als 'ogen'. Onwennig, bukkend en tastend liepen we met z'n viertjes te klungelen met de blindenstokken die we mochten gebruiken in onze donkere tocht.

Het MuZIEum heeft een mooie opstelling gemaakt, waarin je leert hoe je een kamer, een winkel, een oversteekplaats maar ook een park beleeft als blinde of slechtziende. Een uur lang ben je verstoken van licht en dat is best heftig. Je wordt teruggeworpen op tast, reuk, smaak en gehoor. Je voelt je onzeker en ongemakkelijk. Je botst, je voelt, je twijfelt en je weet je uiteindelijk een beetje te redden.

De donker-ervaring is een indrukwekkende les, die je niet snel zult vergeten. Ook de educatieve spellen en films in de hal maken het MuZIEum een aanrader voor jong en oud. Schrik niet van de prijs (10 euro voor kids, 15 voor volwassenen). Dit is een ervaring die je niet wil missen. Oftewel, zoals op de folder te lezen staat: 'Komt dat NIET zien!'

www.muzieum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten