** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

12 augustus 2012

Massa, magie en kakafonie

Groot, groter, grootst.
Als Disney een pretpark uit de grond stampt, gebeurt dat weinig subtiel. Amerikaanse afmetingen, schaamteloze commercie en massale drukte.


Natuurlijk hebben we een prima tijd gehad in Disneyland Resort Paris. Milo zei: 'Dit is het mooiste land van heel het land.' We zorgden, dankzij een strakke planning en wat voorkennis, dat we binnen twee dagen alle attracties konden bezoeken die Reza en Milo wilden zien. Maar dat we daarvoor zo'n vijf uur per dag in de rij moesten staan, vonden wij echt waanzin.

Sjokken
'De wachttijd vanaf hier bedraagt 90 minuten.' Pardon? Anderhalf uur wachttijd voor een attractie… Onze conclusie luidde al gauw dat Disney simpelweg te veel mensen toelaat in zijn parken. Hutje mutje achter elkaar aan sjokken door het labyrint van Alice in Wonderland. Overal vieze toiletten die de overload niet aankunnen. Enorme rijen, zelfs voor simpele kermisattracties: Dumbo, vliegende tapijten, raketjes, theekoppen, Cars. Iedereen loopt iedereen in de weg. Een continue kakafonie aan stemmen om je heen. Het haalde bij ons een groot deel van de magie wel weg.


Pixar-generatie
Onze kids zijn van de Pixar-generatie, dus namen wij flink de tijd voor het Walt Disney Studio's park. Hier komen veel helden uit deze recente animatiefilms tot leven. Vooral de dark ride Crush Coaster, gebaseerd op de film Finding Nemo, is geweldig. Maar ook de Toy Story Playground, inclusief parachute-simulator, mag er zijn. Het actiegeweld van de stuntshow met Bliksem McQueen was het wachten waard en de voorstellingen in de grote filmzalen waren inderdaad 'magique'.


Roetsjbaan
Het grote Disneyland-park ligt pal naast de studio's en is verdeeld in vier 'landen'. Frontierland staat voor spanning en sensatie. Phantom Manor is een heel puik ritje door een creepy spookhuis. De lange, spannende achtbaan Thunder Mountain raast met een rotgang door de mijnen. Een adembenemend hoogtepunt. Veel inzittenden applaudisseerden na afloop in hun karretje. Viola en Vincent hebben zelden in zo'n geweldige roetsjbaan gezeten. Eftelings 'Joris en de Draak' is de enige concurrent.

Laser Blast
Adventureland bracht ons vooral Pirates of The Caribbean: een lange rit langs prachtige decors en veel skeletten. In Fantasyland zweefden we van sprookje naar sprookje. Discoveryland bood de betwiste favoriet van onze jongens: Buzz Lightyear Laser Blast. Drie keer(!) maakten we deze tocht door het cartoon-universum, waarin we met laserpistolen op Evil Emperor Zurg en zijn leger aan robots mochten schieten.


Er was EENS
We hebben elk moment benut in Disneyland. De parades met Mickey en Donald bekijken? Check. Staren naar het vuurwerk? Check. De shops vermijden? Check. Bijna alle attracties afwerken? Check.
En dat is mooi. Een sprookje begint namelijk met de zin 'Er was EENS…'
Wat ons betreft was Disney inderdaad een eenmalig avontuur. We gaan terug naar de gewone-mensen-wereld. Zonder wachtrijen en overstroomde wc's. En tja… met iets minder magie misschien, maar dat kunnen we aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten