** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

18 augustus 2016

Lankayan: de superlatieven zijn op

Reisverslag Borneo, Maleisië deel 7De laatste dagen van onze Maleisië-trip beleefden we op het eilandje Lankayan, anderhalf uur varen van de kust van Borneo. Een luxe oord waar elk huisje, elke maaltijd, het strand, de duikfaciliteiten, de service vijf sterren verdient.

Omdat we de superlatieven 'paradijs', 'prachtig', 'schitterend', 'fenomenaal', 'geweldig' et cetera allemaal al eerder in onze verslagen hebben gebruikt, kunnen we Lankayan wellicht het best omschrijven als 'een dikke tien'. Alles was in feite perfect.Nestelende en uitzwemmende turtles
Het eiland heeft een eigen schildpaddenprogramma, zodat je getuige kunt zijn van het nestelen van moeder-turtles en het uitzwemmen van baby's. In de paar dagen dat we er waren, hebben we beide natuurwonderen zien gebeuren. Reza mocht zelfs de blauwe emmer vol schattige jonkies voorzichtig omkeren op het strand. De vrijgelaten baby's renden voor hun leven naar hun nieuwe thuis: de oceaan.

Ook zwommen er zeer regelmatig volwassen reuzenschildpadden langs op slechts enkele meters afstand. Wauw! In de nacht zagen we verschillende mama's de kust op kruipen om hun kroost veilig te stellen. De turtle graaft een diepe kuil, legt en begraaft haar eitjes en vertrekt weer de zee in.

Het enige minpuntje aan de turtle experience was een ergerlijke familie Italianen. Deze natuurbarbaren presteerde het om hard kletsend en zelfs sigaretten rokend voor moeder schildpad te gaan staan, terwijl zij haar eieren aan het begraven was. Met hun wangedrag haalden zij ons het bloed onder de nagels vandaan…

Bekijk het filmpje van de schattige baby-turtles:
Sprong in het diepe
Duiken kun je natuurlijk ook schitterend op Lankayan, en dat hebben we dan ook gedaan. Niet alleen papa en mama gingen te water, ook Reza (11) en Milo (8) kregen hun allereerste duikles. Ze waren dolenthousiast over de bubbels, de stoere apparatuur en de Nemo-visjes. Reza mocht in de middag zelfs een duik naar 12 meter maken met papa en mama en de instructeur. Een nieuw tijdperk brak aan: samen duiken… Na de duikles sprongen de jongens nog urenlang van ganser harte van de hoogste steiger van de duiklocatie af. De duikinstructeurs zullen het gegil en de spetterende bommetjes van onze waterratten nog lang heugen.

Lankayan was de afsluiter van de mooiste reis die we ooit als gezin hebben gemaakt. Of zoals Milo en Reza het vaak treffend verwoorden: 'De mooiste dag van mijn leven… tot nu toe!' Het was de tiende verre reis die Viola en Vincent samen maakten, en daar hebben we op geproost. Een geniale trip, op naar de volgende!

Binnenkort zetten we een kort filmverslag in vier delen op de site.
Meer blogs lezen? Check vincentenviola.blogspot.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten