** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

11 augustus 2016

Batcaves, bloedzuigers en opblaasbeesten

Reisverslag Borneo, Maleisië, deel 5Mulu is een uitgestrekt groen natuurgebied op Borneo. De meest populaire bezienswaardigheden zijn voor veel toeristen echter niet de bomen, struiken en dieren, maar een stel gigantische grotten van kalksteen: stalagmiet hier, stalactiet daar.Wij bekeken achtereenvolgens Lang Cave, Deer Cave, Wind Cave en Clearwater Cave. Die laatste is vooral leuk omdat hij een Batcave-achtige opening aan de bovenkant heeft en omdat je ernaast heerlijk kan dompelen in fris natuurwater.Miljoenen vleermuizen in formatie
De grootste indruk maakte de Deer Cave. Binnen is het goed uitkijken: maak je een misstap, dan is de kans groot dat je in een metershoge berg van ammoniak-achtige 'bat shit' valt. Maar de ware publiekstrekker is te zien vanaf de buitenkant: bijna dagelijks vliegen hier miljoenen kleine vleermuizen in formatie naar buiten. De gevleugelde vrienden fladderen in de vorm van een kronkelende slang, om hun grootste vijand, de havik, te slim af te zijn. Geweldig om dit fenomeen te zien!

Bekijk de video met hoogtepunten van onze bezoeken aan Bako en Mulu:In de bruisende kuststad Kota Kinabalu wandelden we over de drukke avondmarkt vol fruit, vis, vlees en specerijen. We aten de eerste avond in de kakafonie van een enorme food court. Daar kun je in flinke aquaria de levende vissen aanwijzen die je tien minuten later gebakken of gefrituurd op je bord wil zien liggen. Smullen!

Onze verblijfplaats in KK was een vijfsterrenhotel met een perfecte bootverbinding naar idyllische eilandjes. We lieten de jongens kiezen wat zij die twee dagen wilden doen, maar zij verkozen het mega-zwembad bij het resort boven 'zon, zee en strand'. No problemo, het is net zo goed hun vakantie als de onze.Flamingo van 1,5 meter
In het zwembad troffen we een trend aan die nieuw is voor ons: volwassen mensen die zich op absurd grote opblaasfiguren laten rondtrekken in het water. Er waren flamingo's en eenhoorns bij van anderhalve meter hoog! Voor 5 ringgit (1,35 euro) was een badmeester zo vriendelijk om ze machinaal op te blazen. We vielen een beetje uit de toon met onze eenvoudige opblaaskrokodil, maar hadden alsnog de grootste lol.

Jungletocht in lange sokken
Een gids liet ons de sawahs (rijstvelden) rond KK zien en nam ons vervolgens mee op een korte maar heftige jungletocht. We trokken lange sokken aan, als wapen tegen de vele bloedzuigers die hier kropen. We slopen over takken, bemoste stenen en boomwortels naar een watervalletje. Later die dag mochten we badderen in een stevig stromende rivier. Heerlijk verfrissend!

Wordt vervolgd...

Lees onze vorige reisblogs over Borneo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten