** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

22 juli 2016

Waterwegen en wereldkunst



In Rotterdam beleefden we een kunstzinnige dag, die begon en eindigde met water. Allereerst bezochten we het Maritiem Museum, dat de Rijke historie van de waterwegen op een aantrekkelijke manier in beeld brengt. De oude scheepsmodellen, reisverslagen met illustraties en andere relikwieën zijn mooi om te zien.



Voor kinderen is er een hoop te leren op 'dek 2', waar tafeltjes gedekt zijn met kennis over voedsel. Een speeltuin (deels binnen, deels buiten) maakt het plezier compleet. En natuurlijk kun je in het haventje buiten ook enkele fraaie schepen opstappen.



Het Wereldmuseum hebben we ook bezichtigd. Het is gesitueerd in een deftig hotel en daarom voelt menig toerist zich wellicht wat ongemakkelijk om in zijn slippers en korte broek binnen te stappen. Maar de collectie van dit museum zit echt vol parels.



Onlangs heeft de Dalai Lama hoogst persoonlijk de enige volledig nagebouwde Tibetaanse tempel ter wereld geopend hier (zie bovenstaande foto). Ook zijn er andere indrukwekkende bidplaatsen neergezet. Afrikaanse kunst is er veel te zien: maskers, beelden, meubels, wapens en grafkisten. En ook de enorme 'totempalen' uit Oceanie zijn schitterend om te zien.



Tot slot liepen we Boijmans Van Beuningen binnen om het magistrale kunstwerk 'Notion Motion' te beleven. De Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson heeft in de 1.500m2 grote Bodonzaal een gigantische installatie gebouwd. Hij liet zich inspireren door de natuur en dan vooral de reflectie van licht op water. Bezoekers zien verschillende betoverende rimpelingen ontstaan in water, die zij zelf beïnvloeden door op delen van de vloer te stampen. De beweging van het water wordt via projecties weergegeven op de enorme wanden. Vooral de installatie waarbij een spons om de paar minuten in een plas water valt, levert een magisch schouwspel op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten