** reizen ** kids ** natuur ** cultuur ** muziek ** theater ** kunst ** gedichten ** humor ** liefde **

30 juli 2016

Perhentiaans paradijs

Reisverslag Borneo, Maleisië deel 1We wilden onze zoons (11 en 8 jaar oud) deze zomer graag trakteren op een magisch natuur-avontuur in het regenwoud. Maar zij wilden het allerliefst springen en zwemmen in de oceaan. Tel daarbij op dat we alle vier graag genieten van lekker weer… Na even puzzelen viel de keus al vrij gauw op Maleisië, want daar stikt het van de parelwitte strandjes… en zeg je jungle, dan zeg je Borneo.

Na een vermoeiende vliegreis (12 uur lang film kijken!) kwamen we aan op Kuala Lumpur. Deze wereldstad lieten we links liggen; onze zomervakantie stond immers in het teken van jungle en strand! Vanuit KL vlogen we dus direct door naar Kota Bharu airport. In buurstadje Kuala Besut varen de boten af en aan naar de Perhentian Islands, onze eerste bestemming.

De Perhentians zijn prachtige bosrijke eilanden met paradijselijke Bounty-stranden en glashelder water. Er is een klein feesteiland voor de backpackers en een wat groter eiland waar de zaakjes nog iets strakker geregeld zijn, waar vooral gezinnen hun heil zoeken. Zo ook wij. Het was vier dagen genieten met volle teugen.

Opwarmen in de oceaan
Badderen in de oceaan is heerlijk. De watertemperatuur ligt soms nog hoger dan de luchttemperatuur. Dat is even wennen, maar stiekem ook wel heel prettig. Je gaat dus nooit het water uit omdat je lichaam te koud is geworden, zoals gebruikelijk in Europese wateren. Integendeel: je duikt er vooral in wanneer je lekker wilt opwarmen omdat er een verdwaald zacht briesje langs waait. Absurd, maar lekker!

Al snorkelend bij Coral View en Rawa Island zagen we een kleine haai, een reuzenschildpad, roggen, Nemo-visjes, papegaaivissen en onwijs veel 'zee-snoskommers'. Van Reza (11) wisten we al dat hij dol was op de onderwaterwereld, maar gelukkig toonde Milo (8) zich ook een snorkel-fanaat van het zuiverste water. Met hem een gesprek voeren in de zee was nagenoeg onmogelijk omdat hij continu koppie onder dook.Lichtshow van bliksem
Elke avond op het eiland breekt de hemel open en stort de regen met bakken naar beneden. Het onweer is magistraal om te zien: de dreigende donderwolken geven een lichtshow van bliksemschichten. De regenbogen hebben felle zuurstokkleuren. Onze fototoestellen bleken deze tinten niet vast te kunnen leggen. Maar ja, zo hoort dat soms ook bij prachtige natuurverschijnselen. Die moet je in het echt zien.

Trouwens, de enorme vleermuizen die 's avonds door de lucht fladderen, lieten zich evenmin vangen op de gevoelige plaat. Jullie moeten ons maar op ons woord geloven dat zij hun naam 'vliegende hond' absoluut eer aan doen. Wat een fascinerende grote mormels!Grootste vijand
Helaas, ondanks alle voorzorgsmaatregelen heeft onze grootste vijand in dit paradijs, de zon, ons toch te pakken gekregen. Dikke lagen P20-zonnebrand en neopreen-shirts hielden de stevige stralen gelukkig genoeg tegen om onze jongens een verbrande huid te besparen. Mama en papa hadden minder geluk: wij liepen na 1 dag toch rond met kreeftrode ruggen. Vanaf nu houden we dus onze shirts aan in de zee. Een gebrandmerkt mens telt voor twee.

Onze volgende halte is Kuching, Borneo. Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten